Ρεκόρ τιμιότητας και αξιοπρέπειας τα Τρίκαλα!

| 30.04.2017

Στις δώδεκα (12) έφθασαν οι συνεχόμενες νίκες και έπεται και συνέχεια…
Ο φετινός Α.Ο.Τ. με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Γιαλιά αποτελεί παράδειγμα ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) ηθικής
Το ιστορικό ρεκόρ που έχει πετύχει ο φετινός Α.Ο. Τρίκαλα με τις δώδεκα (12) συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα της Football League, αποτελεί υπόδειγμα φιλότιμου και αξιοπρέπειας όχι μόνο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα αλλά και γενικότερα.
Μια ομάδα που με την έναρξη του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος είχε απολέσει τους βαθμολογικούς στόχους της (δεν είχε πλέον ελπίδες ανόδου, αλλά ούτε κίνδυνο υποβιβασμού) θα περίμενε κανείς ότι θα συνέχιζε “αδιάφορα” τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις μέχρι το τέλος.
Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Α.Ο.Τ. καλούνταν να αντιμετωπίσει αντιπάλους που “καίγονταν” για βαθμούς προκειμένου να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Ας μην κρυβόμαστε εξάλλου: Στην σύγχρονη Ελλάδα – και ακόμη περισσότερο στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα – όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν μια “αδιάφορη” ομάδα τίθεται αντιμέτωπη με άλλη που κυνηγά με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα του αγώνα…
Κι’ άλλες χρονιές στην ιστορία του ο Α.Ο. Τρίκαλα είχε πετύχει συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, όπως την περίοδο 1998-99 (με 8 συνεχόμενες) και την περίοδο 2009-10 (με 9 συνεχόμενες νίκες). Όμως το κίνητρο τότε ήταν κάτι παραπάνω από προφανές: Το 1998-99 κατέκτησε το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Α’ Εθνική, ενώ το 2009-10 ανήλθε ως δευτεραθλητής από την Γ’ την Β’ Εθνική.
Φέτος όχι μόνο κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ του, αλλά το έκανε ουσιαστικά χωρίς κανένα προφανές βαθμολογικό κίνητρο!
Αντίθετα σε κάθε πρόγνωση, και κυρίως αντίθετα στην υπάρχουσα νεοελληνική “λογική” ο φετινός Α.Ο. Τρίκαλα ΔΙΔΑΞΕ τιμιότητα και αξιοπρέπεια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων!

Γιαλιάς: Δεν είναι μόνο τα λεφτά φίλε
Κύριος… υπεύθυνος αυτής της αξιοπρεπούς στάσης δεν είναι άλλος από τον μεγαλομέτοχο της Π.Α.Ε. κ. Χρήστο Γιαλιά, ο οποίος όχι μόνο προστάτευσε την ομάδα την δύσκολη ώρα – όταν είχε χαθεί κάθε ελπίδα ανόδου – αλλά και με δηλώσεις του έδωσε το στίγμα της αγωνιστικής παρουσίας της στα γήπεδα:
“Λέτε μόνο για λεφτά. Άκου λοιπόν: Αυτό που πιστεύω εγώ και η οικογένειά μου είναι: Σεβασμός, αξιοπρέπεια, τιμιότητα. Και μετά τα λεφτά φίλε. Συγχαρητήρια. Μπράβο στην ομάδα μου. Μπράβο στους φιλάθλους! ΑΟΤ!”, ήταν η δήλωση-ανάρτησή του στο facebook, μετά την νίκη της ομάδας επί του Άρη Θεσσαλονίκης.
Η στήριξη βεβαίως της ομάδας από τον κ. Γιαλιά δεν περιορίστηκε μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά εκδηλώνεται κυρίως στον οικονομικό τομέα, όπου κάλυψη των υποχρεώσεών της δεν έχει επιτρέψει σε κανέναν την πιθανότητα διαπραγματεύσεων “κάτω από το τραπέζι”.
Πολλά εύσημα ανήκουν και στον προπονητή κ. Περικλή Αμανατίδη ο οποίος με το που ανέλαβε την ομάδα, την μεταμόρφωσε και κυρίως μετέδωσε την νοοτροπία του νικητή στους παίκτες, των οποίων η αξία ήταν (και είναι) αδιαμφισβήτητη.
Στα ακραιφνώς ποδοσφαιρικά συμβάντα, οι δώδεκα (12) συνεχόμενες νίκες που κατέκτησε ο Α.Ο. Τρίκαλα όχι μόνο ήταν αναμφισβήτητες, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αδικήθηκε από το ισχνό αποτέλεσμα είτε λόγω ατυχίας, είτε λόγω διαιτητικών λαθών, είτε απλώς γιατί σεβάστηκε τους αντιπάλους και δεν ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε αστρονομικά ύψη. Η αγωνιστική ανωτερότητά του εξάλλου επισημάνθηκε και από όλους τους αντιπάλους του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δώδεκα (12) αυτές νίκες η Τρικαλινή ομάδα σημείωσε τριάντα ένα (31) τέρματα και δέχθηκε μόλις δύο (2)!
Να θυμηθούμε λοιπόν αυτό το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχε φέτος ο Α.Ο. Τρίκαλα:
26 Φεβρουαρίου 2017: Αγροτικός Αστέρας 3-0
5 Μαρτίου 2017: Πανσερραϊκός(εκτός έδρας) 3-0
8 Μαρτίου 2017: Κισσαμικός Χανίων (εξ’ αναβολής) 3-1
12 Μαρτίου 2017: Αχαρναϊκός 5-0
18 Μαρτίου 2017: Ο.Φ.Η. (εκτός έδρας) 1-0
22 Μαρτίου 2017: Λαμία 1-0
26 Μαρτίου 2017: Άρης Θεσσαλονίκης 1-0
2 Απριλίου 2017: Πανθρακικός (χ.α. εκτός έδρας) 3-0
9 Απριλίου 2017: Σπάρτη 1-0
12 Απριλίου 2017: Αναγέννηση Καρδίτσας (εκτός έδρας) 2-0
23 Απριλίου 2017: Αιγινιακός 5-0
30 Απριλίου 2017: Κισσαμικός Χανίων (εκτός έδρας) 3-1

Και έπεται και συνέχεια…
Περήφανοι για τα παιδιά του Α.Ο.Τ.
Για όσους εξακολουθούν πάντως αμφιβάλλουν ότι πράγματι φετινός ο Α.Ο. Τρίκαλα αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και τιμιότητα να θυμίσουμε ότι:
Μετά την νίκη του επί του Ο.Φ.Η. στο Ηράκλειο Κρήτης στις 18 Μαρτίου, οι “Κασσάνδρες” υποστήριξαν ότι έπαιξε για κάποιον από τους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος. Την επόμενη αγωνιστική, στις 22 Μαρτίου, όταν νίκησε την 2η στην βαθμολογία Λαμία, οι ίδιοι “ανακάλυψαν” ότι οι Τρικαλινοί έπαιξαν προς όφελος του Άρη Θεσσαλονίκης. Λίγες μέρες όμως αργότερα, στις 26 Μαρτίου, ο Α.Ο. Τρίκαλα νικούσε ΚΑΙ τον Άρη…
Στο ίδιο μοτίβο, ο Α.Ο.Τ. σε “χαρίστηκε” και σε ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα ή έμμεσα με υποβιβασμό (Αναγέννηση Καρδίτσας, Αιγινιακό, Κισσαμικό).
Όλοι “ψάχνονται” να βρουν για ποιον επιτέλους παίζουν αυτά τα Τρίκαλα;
Την απάντηση την έχουν ήδη δώσει οι ποδοσφαιριστές των Τρικάλων: Παίζουν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους, αυτό που στην ποδοσφαιρική διάλεκτο λέμε “για την φανέλα”. Είναι ΑΞΙΟΙ του σεβασμού όλων των Τρικαλινών πολιτών, ακόμη και όσων δεν έχουν ιδέα του τι εστί ποδόσφαιρο.
Αυτές οι εμφανίσεις και οι ποδοσφαιρικές επιτυχίες επιπλέον έχουν τονώσει και το αυθεντικά φίλαθλο πνεύμα των Τρικαλινών, που με την παρουσία τους στέλνουν το μήνυμα ότι το “ευ αγωνίζεσθε” δεν έχει να κάνει μόνο με τον πρωταθλητισμό. Μερικές χιλιάδες από αυτούς είναι παρόντες σε κάθε αγώνα για να απολαύσουν ποδόσφαιρο, να χειροκροτήσουν και κυρίως να αισθανθούν σεβασμό και περηφάνια για τους παίκτες των Τρικάλων.
Ένας σεβασμός που μεταφέρεται και στην καθημερινότητα. Έτσι, ποδοσφαιριστές όπως ο Χαβιέ Μπαλμπόα (έχει παίξει Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια φόρεσε και την φανέλα της Μπενφίκα) κάνει τον περίπατο μαζί με τον οικογένειά του στην Ασκληπιού, γι’ αυτό βλέπουμε τον Στέλιο Λαμπάκη, τον Νίκο Κουσκουνά, τον Λιούμπομιρ Στεφάνοβιτς, τον Χουσεΐν Μουμίν και τα άλλα παιδιά να κοιτούν στα μάτια τους Τρικαλινούς φίλους τους, ή τον Νίκο Γιαννιτσάνη να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του (και πιστέψτε με το εννοεί) “απολαμβάνω το ποδόσφαιρο στα Τρίκαλα”.
Κάποια στιγμή αυτό το νικηφόρο σερί θα σταματήσει. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός. Ήδη όμως ο φετινός Α.Ο. Τρίκαλα έχει μπει στην καρδιά μας και μας έχει κάνει όλους περήφανους!
Πόσο μάλλον τον υπογράφοντα που είχε την τιμή και την αξίωση να γράψει την ιστορία του σωματείου και (να είμαστε καλά) θα συνεχίσει προκειμένου να συμπεριλάβει και τα φετινά επιτεύγματα σε εμπλουτισμένη έκδοση στο μέλλον.

Σωτήρης Κύρμπας,δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «ΑΟ Τρίκαλα 50 χρόνια ιστορία»